Saturday 21 May 2011

Strašně by mě zajímalo, proč se u nás odpad netřídí třeba tak jako v Německu.

Všechny obaly, kartony a plasty, které na sobě mají takový ten specifický znáček dvou zelených šipek točících se dokola (mimochodem, jsou spojené, jedna končí tam, kde druhá začíná, už jsem na to přišla :D) se hází do jedné žluté popelnice. Do další se hází papíry a do poslední zbytkový odpad. Jo, a potom ještě samozřejmě sklo.

Na jednu stranu je to asi pro lidi hodně praktické, mít bezva žlutou popelnici, za kterou se nemusí platit (hm hm, další plus) a do které se vyhodí prakticky 60% všech odpadků. Na druhou stranu, jak to potom jde dál? Rozhodně musí být třídírny, protože hodit do jednoho pytle pet lahev a tetra pak a tvářit se, že je to to samé je poněkud naivní. Takže výhoda "der grüne Punkt" je samozřejmě zase na úkor něčeho jiného. Donutí to ale lidi doopravdy třídit odpad, protože v současnosti jen málokterá rodina poctivě třídí odpad. Vetšinou se asi omezuje jen na rozlišení plasty a to ostatní. To je sice pěkné, ale svět to nespasí.

Vím, že to teď vidím strašně zjednodušeně, ale proč třeba nezavede EU tenhle systém v celé Evropě?
Ano, finance, jasně.
Kdyby se ale v každé zemi EU zavedlo třídění odpadu v takovéto podobě, jako je tomu třeba v tom Německu, bylo by to přeci spíš k dobru než na škodu.
Další věcí je ale fakt, že by se takřka musel 'převychovat' národ, protože Češi jednoduše zatím nejsou moc zvyklí třídit odpad.

Proč to vůbec tolik řeším?
Rozhodně je to zapříčiněné tím, že sama v Německu žiju a studuju a všecko, co k tomu patří, a jsem přímo konfrontovaná se těmi všemi rozdíly (třídění odpadu je jenom prasečí ocásek všeho ostatního) mezi těmito dvěma státy.
A pak přijedu o víkendu domů a snažím se svojí rodinu donutit třídit odpad. Bez výsledku, zatím.

No comments: